Planta Divina - exkluzív virágajándékok, esküvői és rendezvény dekoráció

virág frissen tartása

Vágott virágok frissen tartása egyszerű, de szakértői trükkökkel

Meséld el másoknak, hogy nálunk jártál!

A vágott virágok frissen tartása nem lehetetlen küldetés, hiszen házi praktikák széles eszköztára áll a boldog csokortulajdonosok rendelkezésére, hogy akár másfél – két hétig is élénken tarthassák a kedves ajándékot. A Planta Divina szakértőjének tanácsai egészen biztosan jól jönnek, ha sokáig szeretnéd a vázában illatozó virágokat frissen tartani!

Vágott virágot ajándékozni manapság már korántsem olyan egyértelmű választás, hiszen egyre többen vagyunk, akik környezettudatossági szempontokat is figyelembe veszünk, ha ajándékozni szeretnénk. És ez így van rendjén: a virágok fantasztikus élőlények, tartozunk nekik annyival, hogy meseszép kincseikért cserébe a lehető legnagyobb tisztelettel fordulunk feléjük. A borzasztó pazarlás szívfakasztó látványnak sem utolsó, mikor az ajándékba adott összeállítás már néhány nap elteltével fonnyadásnak indul a vázában. Éppen ezért egyfajta íratlan kötelességünk, hogy a kezünk ügyébe került virágok élettartamát a lehetőségekhez képest maximalizáljuk. Ebben segítünk most kedves olvasóinknak!

Tudnivalók a szárról és a váza vízéről

Mielőtt vázába helyeznéd a virágot, gondoskodnod kell a levelek és tüskék eltávolításáról. A vízben elszaporodó baktériumok előszeretettel kezdik meg ezeket a könnyen bomlásnak induló részeket, ezért ezek eltávolítása erősen ajánlott. A beavatkozás után a növény nem csak a metszésnél, de az eltávolított részek érpontjainál is találkozhat vízzel. Meglepő, de garantáltan biztos húzás, ha a vázába szánt vízhez (természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett) hozzáadsz egy csepp hipót vagy egy teáskanálnyi ecetet. Ezek a szerek ebben a mennyiségben még nem okoznak kárt a növényi sejtekben, ugyanakkor megfékezik a bomlással elszaporodó baktériumok elszaporodását. A vegyszereket kiválthatjuk egy mokkáskanálnyi sóval is, amivel a szárak ásványi szükségleteit is fedezhetjük egy darabig. A legbiztosabb módszer egyébként, ha a vázát naponta elmosod és abba friss vizet töltesz.

Visszavágásával is szavatolható a vágott virág frissen tartása

Van azonban egy feltétlenül fontos mozzanat, mielőtt a csokor vagy a szál virág elfoglalja helyét új otthonában. Tőröl metszés után a szárvég azonnal száradásnak indul, ami egy természetes folyamat. A megkeményedő heg azonban szilárd gátat képez a víz és a sejtfal közé, tehát vissza kell vágnunk a szárat, hogy az újra képes legyen felszívni a nedvességet. Nem kell drasztikus levágást ejtenünk, elég mindig csak 1-2 centimétert visszavágnunk a zöldellő szárakból. A fás szárú növényeket sok vízbe tegyük, szárukat ferdén vágjuk vissza. Az így keletkezett metszlap szélesebb felületén keresztül hatékonyabban és nagyobb mennyiségben tudnak vizet felvenni a vízigényes fajták. A lágyszárú növények szára ugyanakkor könnyebben rohad, ezért kevesebb vizet tegyünk alájuk.

Környezeti viszonyok

És persze az sem mindegy, hogy milyen klíma fogadja majd a kedves ajándékot. A fény és hőmérsékleti viszonyok nem csak a belső nedvkeringést befolyásolják, de a víz minőségét is. Áttetsző vázát például ne rakjunk ablakba, mert azzal felgyorsítjuk az algásodást, a magas hőmérséklet pedig a bomlási folyamatokat gyorsítja fel.

További hasznos tanácsok és érdekes praktikák a Planta Divina blogjában olvashatók.

Post a Comment